Тваринництво

Надлишок нікотинової кислоти може спричинити у птиці жирову дистрофію печінки

Надлишок нікотинової кислоти може спричинити у птиці жирову дистрофію печінки

Тривале застосування великих доз вітаміну B5 (РР, нікотинова кислота, ніацин) у раціоні птиці може призвести до розвитку жирової дистрофії печінки. Метіонін перешкоджає переродженню печінки.

Джерелами вітаміну B5 є дріжджі, корми тваринного походження, макуха, пшеничні висівки, трав’яне борошно, зелені корми.

Вітамін РР слабко стійкий до впливу світла.

Вітамін B5 належить до складу кодегідраз, які є переносниками водню до флавопротеїнових ферментів – тим самим він регулює окислювально-відновні процеси в організмі.

Нікотинова кислота має вирішальне значення для вироблення енергії і підтримки благополуччя на багатьох рівнях, особливо для серцевого м’яза й оптимального кровообігу. Вітамін B5 утворюється за метаболізму триптофану в присутності вітаміну В2.

Ніацин бере участь у більш ніж півсотні реакцій, під час яких цукор і жир перетворюються в енергію. Він також необхідний для обміну амінокислот і бере участь у перетворенні жирів у речовини, іменовані ейкозаноїдами, – гормоноподібні агенти, що керують метаболізмом.