Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Набув чинності наказ Мінекономіки про відтермінування підвищення вимог до сирого молока

Набув чинності наказ Мінекономіки про відтермінування підвищення вимог до сирого молока

12 січня набув чинності наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарств № 2760 від 24.12.20 року, який відтерміновує на два роки чергове підвищення граничних значень для критеріїв відповідності сирого молока («Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118»).

Це відтермінування важливе не лише для молочного сектору, а й для формування відповідної політики, пише Quality Food Trade Program. Для цього робоча група з питань удосконалення регулювання сфери виробництва сирого молока, що вводиться в обіг, та контролю за ним при Мінекономіки розробляє стратегічний документ «План заходів із реалізації перехідного періоду для забезпечення ефективного впровадження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів».

Так, важливим завданнями в рамках робочої групи є:

– розроблення проєкту переліку питань для здійснення заходів контролю господарств із виробництва молока;

– перегляд вимог до дрібнотоварного виробництва сирого молока, пунктів збирання (закупівлі) та введення його в обіг;

– розроблення нормативно-правових актів для надійної та прозорої системи контролю введення в обіг сирого молока, яка б відповідала новим підходам.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року в Україні розпочався перехідний період із наближення до європейських вимог шляхом поетапного підвищення граничних значень для критеріїв до сирого молока: рівень загального бактеріального забруднення (ЗБЗ) і кількість соматичних клітин (КСК).

Для дотримання таких критеріїв оператори ринку молока та молочних продуктів мають виконувати спеціальні гігієнічні вимоги до виробництва та введення в обіг сирого молока, що затверджені наказом Мінагрополітики № 118 від 2019 року. Також цим наказом визначена мінімальна періодичність контролю рівня ЗБЗ та КСК за зразками, відібраними у господарстві або пункті закупівлі молока.