На ринку живця свиней все ще панує стабільність
Друга декада січня 2017 року для виробників свинини видалася досить вдалою: більшість операторів змогли втримати планові ціні минулого тижня та навіть закріпитися на досягнутих позиціях ще на тиждень.
Так, за підсумками третього тижня січня середня ціна на живець свиней І категорії склала 30,3 грн./кг, а очікуваний рівень цін на цьому тижні поступається попередньому лише на 0,3%.
Про це повідомили в Асоціації свинарів України.
Моніторинг закупівельних цін м’ясопереробних підприємств свідчить, що ціна свинини живою вагою варіює у широкому діапазоні: 29-30,5 грн./кг.
При цьому мінімальна цінова позначка зустрічається епізодично на сході країни, тоді як у центральних та західних регіонах закупівля живця ведеться по 29,5-30,5 грн./кг. Деякі переробники навіть відзначили підйом цін порівняно з попереднім тижнем.
У попередні два роки низхідний рух цін у цей період був значно сильнішим, наголосили в в асоціації. Так, за чотири тижня січня 2015 року ціни на свиней забійних кондицій І категорії впали на 7,4%. Торік за аналогічний період вони зсунулися на 4,3% у бік пониження, тоді як цьогоріч — на 2,6%.
Враховуючи досить млявий післясвятковий попит, основним чинником, що сприяє укріпленню цін, є обмеженість пропозиції. Так, свиногосподарства після передноворічних продажів реалізують живець менш активно.
Дають взнаки й погодні умови: холоди дещо уповільнюють прирости товарного поголів’я деяких виробників, а переробники тяжіють до локальної закупівлі живця задля зменшення ризиків.
Впливає на географію закупівлі також поширення АЧС, яка лише у січні зафіксована в дев’яти областях України.
Додати коментар