Між продуктивністю корови і жирністю молока є зв’язок
Існує зв’язок між продуктивністю корови і жирністю молока: досягти 3,5% жирності молока за продуктивності 10-12 тис. л досить проблематично.
На цьому наголосив Петро Сокирко, директор дослідницького господарства «Степне» Інституту свинарства й агропромислового виробництва НААН (Полтавська область).
«Також потрібно зважати на баланс цих показників з економічного боку, адже молоко потрібно не лише виробити, а й вигідно реалізувати, враховуючи вподобання споживачів», – додав він.
Варто врахувати й іншу взаємозалежність: чим більше молока дає корова, тим складніше отримати від неї телят.
Натомість продуктивність, якої прагне досягти господарство, дає можливість оптимально працювати над відтворенням стада й отримувати здорове поголів’я.
«Корова – це невеличкий завод із виробництва молока, результативність роботи якого залежить від багатьох чинників. Найменше відхилення чи то в утриманні, чи в балансі кормів за поживними речовинами призведе до того, що корова дуже швидко знайде собі якусь хворобу і термін її життя скоротиться», – пояснив Петро Сокирко.
Як повідомлялося, СГП ім. Воловікова наростило молочну продуктивність корів.
Довідка
ДГ «Степне» утримує 420 дійних корів української чорно-рябої молочної породи, має племзавод по цій породі. Середні річні надої – 7-7,2 тонн, жирність молока – 3,6-3,7%. У середньому господарство отримує понад 85 телят на 100 корів.