Корови отримують користь від жирних кислот у період ранньої лактації
Додавання жирних кислот у раціон корів у період ранньої лактації значно підвищує продуктивність. Про це свідчать дослідження Університету штату Мічиган (США), пише All About Feed.
«Дані демонструють ключову роль пальмітинової (С16:0) та олеїнової (С18:1) жирних кислот на різних стадіях лактації і в залежності від вимог на рівні ферми», – зазначив доктор Річард Кіркланд, менеджер компанії Volac Wilmar, яка займається харчовими інгредієнтами.
За його словами, C16:0 дуже корисна для поліпшення виробництва молочного жиру і підвищення продуктивності, але тепер ясно, що це може відбуватися за рахунок погіршення стану організму і зниження ваги під час ранньої лактації, у тому числі погану фертильність.
Навпаки, доставка С18:1 у тонкий кишечник, досягнута шляхом доповнення солей кальцію, захищених від руйнування в рубці, покращує загальну засвоюваність жиру і може підвищити фертильність за рахунок поліпшення розвитку яйцеклітин і ембріонів. На відміну від С16:0, С18:1 допомагає розподілити поживні речовини в жирових запасах організму, скорочуючи їхні втрати організмом у критичному ранньому періоді лактації.
Нове дослідження Університету штату Мічиган показує, що профіль жирних кислот на стадії ранньої лактації є ключовим для забезпечення того, щоб додавання жиру не призводило до подальшого порушення енергетичного балансу корови.
Як повідомлялося, корові потрібно випити 4-5 л води на кожен кілограм виробленого молока.