Тваринництво

Корові потрібно випити 4-5 л води на кожен кілограм виробленого молока

Корові потрібно випити 4-5 л води на кожен кілограм виробленого молока

Запах і смак води, яку споживає корова, – один із важливих складників якісного молока, тому чистота та якість води мають бути в зоні особливої уваги.

Крім того, у корівнику має бути достатня кількість напувалок. Адже на кожен кілограм виробленого молока корові потрібно випити 4-5 л води. Тварини високопродуктивних порід споживають близько 60-130 л води на добу.

Корови п’ють до 15 разів на добу, зазвичай після доїння та приймання їжі – це потрібно враховувати, обираючи місце для розташування напувалок.

Напувалки бувають груповими й індивідуальними, з підігрівом і без, кріпляться до підлоги, стіни чи кормового столу.

Групові напувалки в основному використовують на великих фермах із безприв’язним типом утримання. Індивідуальні системи напування – на сімейних фермах.

Установлюючи напувалки, треба звернути увагу на підігрів води в зимовий період, адже оптимальна температура води має становити +17-27 °С. Холодна вода може спричинити застудні захворювання.

І навпаки – теплою водою корови не можуть втамувати спрагу, а це, своєю чергою, може призвести до зниження надоїв.

Тварини випивають воду швидкими ковтками (понад 15 л/хв.). Отже, швидкість подачі води та розмір напувалки мають це забезпечити.

Нагадаємо, корові для високих надоїв треба лежати півдоби.