Кобальт сприяє підвищенню вмісту білка у яйцях курей-несучок
У раціоні птиці кобальт стимулює еритропоез, покращує використання заліза для синтезу гемоглобіну, виконує роль активатора ферментів в обміні речовин: активізує каталазу, аргіназу, фосфатазу.
Крім того, цей метал сприяє кращому засвоєнню організмом вітамінів А, Е та С, пригнічує діяльність низки патогенних мікроорганізмів у травному тракті, підвищує синтез м’язових білків, покращує гліколітичну активність крові й статеву активність самців, стимулює білковий обмін.
Добавки кобальту в корми для птиці, як свідчать багато науково-практичних повідомлень, позитивно впливають на яєчну продуктивність курей, качок, гусей та інкубаційні якості яєць.
Також установлено, що введення кобальту до раціону курей-несучок сприяє підвищенню вмісту білка у яйцях і кращому засвоєнню кальцію, що позначається на покращенні якості шкаралупи.
За дефіциту кобальту в раціоні птиці виникає анемія, а за його надлишку – отруєння. В ембріогенезі за дефіциту/надлишку цього елемента відбувається порушення в будові мозку.
Додати коментар