Тваринництво

Інкубаційний період паратуберкульозу в жуйних тварин триває 2-6 років

Паратуберкульоз є однією з найсерйозніших хвороб сільськогосподарських жуйних тварин. Так, у США економічні збитки від зниження виробництва продукції тваринництва, вибракування, кахексії, безпліддя та загибелі інфікованих тварин сягають $1,5 млрд на рік, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Збудник паратуберкульозу – бактерія Mycobacterium paratuberculosis. Це – облігатний паразит, що не розмножується поза тваринним організмом, наділений значною стійкістю до дії чинників навколишнього середовища та різних деззасобів. Тому мікобактерії можуть зберігати життєздатність у гної та ґрунті 330 днів, у ставковій воді – 270, у річковій воді – 163 дні. На тривалість збереження бактерій у ґрунті впливає його будова та рівень рН. За температури +14 °С вони здатні виживати протягом року.

Mycobacterium paratuberculosis дуже стійкі до високих температур: їх знаходили у пастеризованому молоці та в сирах, виготовлених із контамінованого збудником молока.

Через високу резистентність збудника спектр дезінфекційних засобів обмежений. Більшість дезінфектантів не впливає на патоген, особливо якщо він присутній у гної та бруді. Проте Mycobacterium paratuberculosis чутлива до 5%-го розчину формаліну та гіпохлориту натрію (в розведенні 1:50), аноліту (рН 2,5).

Розрізняють 2 основних типи збудника: І тип, або S-штам (пігментований), і ІІ тип, або С-штам. І тип виділяють переважно від овець, а ІІ тип – від великої рогатої худоби, кіз та інших жуйних.

Від хворої тварини збудник виділяється з молоком, спермою, калом. Останній шлях відіграє головну роль у подальшому розповсюдженні бактерії. В організм тварин збудник потрапляє із забрудненим кормом і водою, через контаміновані предмети догляду, обладнання, на пасовищах і біля водних джерел.

Паратуберкульоз має тривалий інкубаційний період – 2-6 років.

Як повідомлялося, торік в Україні було збережено епізоотичне благополуччя.

Довідка

Паратуберкульоз (паратуберкульозний ентерит, хвороба Йоне) – хронічна інфекційна хвороба жуйних, що має переважно латентний перебіг і характеризується запаленням кишківника, прогресивним виснаженням, періодичною діареєю та летальним кінцем.