Тваринництво

Інкубаційні індичі яйця небажано охолоджувати до температури нижчої за +8 °С

Інкубаційні індичі яйця небажано охолоджувати до температури нижчої за +8 °С

Під час зберігання інкубаційних індичих яєць надважливо контролювати температуру навколишнього середовища. Чим вона вище, тим коротшим буде термін зберігання.

Небажано охолоджувати яйця до температури нижчої за +8 °С, аби не допустити незворотних процесів. Варто враховувати, що за низької температури важче забезпечувати оптимальну вологість.

Інкубаційні яйця краще зберігати в сухих приміщеннях за температури +10-15 °С та відносної вологості повітря 75-80%. Вентиляція приміщень має забезпечувати чистоту повітря, повну відсутність сторонніх запахів.

Оптимальний термін зберігання індичих яєць за таких умов – 7 днів. Установлено, що 9-денне зберігання індичих яєць уже значно знижує життєздатність ембріонів.

Після зберігання індичих яєць терміном до 7 днів у більшості з них на овоскопуванні спостерігався розвиток ембріона через 36 годин інкубації, а після зберігання протягом 9-14 днів іноді не спостерігався розвиток і до 156 годин інкубації.

У разі довготривалого зберігання (після 10 днів) у яйці відбуваються глибокі незворотні зміни, що ведуть до зниження інкубаційних якостей: зменшується вага білка, порушується його структура, знижується електропровідність, підвищується pH білка й жовтка. Чим більше втрата ваги яєць під час зберігання, тим ці фізико-хімічні зміни відбуваються швидше.

Першою помітною ознакою тривалого зберігання індичих яєць є збільшення повітряної камери внаслідок випаровування з них води. З цією водою одночасно білок переходить у жовток через високий осмотичний тиск останнього. Тобто в результаті довготривалого зберігання відбувається своєрідне розмивання білка.

Бластодиск, що завжди розташовується зверху, може торкатися підшкаралупної оболонки й бути механічно пошкодженим. Проникнення води з білка у ящик під час зберігання яєць веде до великого розтягання жовчної оболонки, що іноді закінчується її розривом.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!