Глобинський свинокомплекс вирощує без антибіотиків 60% поголів’я
НВП «Глобинський свинокомплекс» 60% поголів’я вже вирощує без використання антибіотиків.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла заступниця директора з виробництва Глобинського свинокомплексу Ірина Чипенко.
«Ми намагаємося максимально знизити застосування антибіотиків із профілактичною метою, у 2021 році – на 50%. Задаємо пробіотики, пребіотики, кислоти, – зазначила вона. – Поки що шукаємо найкращі продукти, співпрацюємо з багатьма компаніями».
Пребіотики набагато дорожчі, ніж антибіотики, тому треба вибрати за співвідношенням ціна – якість. Але ефект від застосування деяких добавок уже помітний, зауважила Ірина Чипенко.
«Наша мета – виростити свинину без антибіотиків, – підкреслила вона. – З трьох репродукторів два вже працюють майже без антибіотиків, звичайно, не враховуючи ін’єкційного введення. Тобто 60% поголів’я вже вирощуємо без антибіотиків».
Загалом, якщо рівень захворюваності не перевищує 5% поголів’я, комплексного лікування не проводять, зазначила Ірина Чипенко. «Спершу намагаємося зарадити проблемі дезінфекцією, корегуванням раціону з уведенням кислот тощо. Якщо справи серйозні, то застосовуємо антибіотики», – пояснила вона.
Як повідомлялося, вирощування свиней без антибіотиків є прибутковим.