Тваринництво

Ферментований ріпаковий шрот впливає на показники крові свиней

Ферментований ріпаковий шрот впливає на показники крові свиней

Використання ферментованого ріпакового шроту в раціоні свиноматок покращило використання мінеральних сполук, виробничий ефект і показники здоров’я свиноматок і крові поросят.

Це засвідчили нещодавні дослідження польських учених, пише All About Feed.

Вчені оцінювали здоров’я і благополуччя тварин за допомогою біохімічних і гематологічних маркерів крові. Значення цих параметрів частково залежать від кількості та якості кормових інгредієнтів, тобто кормового білка і кормових добавок.

Дослідники визначали гематологічні параметри в цільній крові, вміст мінералів в плазмі крові, активність окремих ферментів і біохімічні параметри свиноматок, молодих племінних свинок і поросят.

Команда вчених досліджувала, як впливає на гематологічні та біохімічні параметри крові свиноматок і поросят включення ферментованого ріпакового шроту в систему годування сухими кормами. В експерименті брали участь 30 свиноматок, які народжували вперше, і 30 свиноматок після другої лактації.

Раціон із ферментованим ріпаковим шротом, яким годували вагітних і лактуючих свиноматок, підвищував уміст у плазмі крові гематокриту і гемоглобіну, еритроцитів, а також мінеральних речовин (фосфору, кальцію і заліза). Цей ефект спостерігався переважно у свиноматок, які народжували вперше. Включення ферментованого ріпакового шроту в раціон харчування свиноматок знизило вміст у плазмі крові загального холестерину і триацилгліцерину в свиноматок і поросят, а також активність ферментів печінки, особливо аспартат-трансферази у поросят.

Як повідомлялося, Австралія вивчає можливість використання комах у кормах для свиней.