Ефективність вітаміну Е у кормах для птиці: головне – не кількість
Концентрація вітаміну Е в кормах або преміксах для птиці сьогодні не є вирішальним чинником його ефективності.
Протягом багатьох років птахівники використовували підвищені дози вітаміну Е, який є найважливішим компонентом антиоксидантного захисту.
Однак вітамін Е за реакції з вільними радикалами окислюється, втрачаючи свою активність, і надалі його рециклізація (відновлення в активну форму) є вирішальним чинником ефективності.
Тобто якщо рециклізація вітаміну Е в організмі відбувається ефективно, то навіть невисока його концентрація дає хороший захисний ефект.
Але якщо рециклізацію порушено, то високі концентрації вітаміну Е не врятують ситуацію.
У рециклізації вітаміну Е активну участь беруть аскорбінова кислота, селен, тіамін, рибофлавін, ніацин і багато інших компонентів, які доставляються в раціон птиці з повноцінними преміксами.
Як повідомлялося, зниження рівня протеїну в раціоні птиці може зменшити виділення нею азоту на 60%.
Додати коментар