Дощові черв'яки можуть виступити альтернативою білкових кормів
Дощові черв’яки та продукти їхнього перероблення можуть стати ефективною альтернативою білкових кормів для тварин і птиці.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Дощові черв’яки містять (у перерахунку на абсолютно суху речовину) 60-70% протеїну, 5-13% жиру, 5-21% вуглеводів і 2-3% мінеральних речовин.
Методи перероблення черв’яків на корми для тварин і птиці мають забезпечувати:
– очищення біомаси черв’яків від залишків кормового субстрату;
– видалення або зменшення токсичності целомічної рідини;
– гідроліз хітину або зменшення його вмісту у вихідній сировині;
– дезактивацію патогенних мікроорганізмів.
Відділені від кормового субстрату шляхом механічного просіювання черви містять його залишки на своїх тілах й, окрім того, кількістю від 25-50% від своєї маси – в системі травлення. Також кормовий субстрат та черви можуть бути контаміновані патогенними мікроорганізмами.
В організмі птиці хітин практично не перетравлюється, ба більше – погіршує перетравлюваність інших поживних речовин.
Форму екзоскелету підтримує рідина гідроскелету – целома. Вона токсична для хребетних тварин і птиці та надає неприємного присмаку корму з черв’яків.
Як повідомлялося, морські водорості розглядають як інгредієнт кормів для сільгосптварин.
нагадаємо, за вирощування птиці без антибіотиків має бути максимально якісний корм.