Тваринництво

Морські водорості розглядають як інгредієнт кормів для сільгосптварин

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Нідерландські вчені дослідили поживну цінність немодифікованих морських водоростей, зібраних біля узбережжя Ірландії, Шотландії та Франції, як інгредієнта кормів для тварин.

Про це пише All About Feed.

Перевагами виробництва морських водоростей є використання солоної води замість прісної, моря замість орних земель, а також висока продуктивність з точки зору виробленої біомаси на одиницю площі.

Хімічний склад 13 різних морських водоростей дуже відмінний як між видами, так і всередині видів залежно, наприклад, від сезону збирання врожаю, географічних характеристик та екологічних факторів. Для цього були відібрані шість видів – бурі Saccharina latissima, Laminaria digitata і Ascophyllum nodossum; червоні Palmaria palmata і Chondrus crispus та зелені Ulva lactuca водорості.

Вміст поживних речовин (г/кг сухої речовини) дуже відрізняється і між видами, і всередині виду –  від 45-248 – для сирого білка, 351-691 – для некрохмальних полісахаридів і 173-445 – для золи.

У цілому, в бурих морських водоростях уміст полісахаридів був найвищим. Водночас у зразках червоних і зелених морських водоростей уміст амінокислот досягав 265 г/кг сухої речовини.

Усі зразки мали значну небілкову фракцію азоту – від 0,12 до 0,29. Фракції волокна бурих морських водоростей показали інші властивості, ніж у рослин, що ростуть на суші..

S. latissima, L digitata, P. palmata і U. lactuca мали вище максимальне газоутворення, ніж люцерна, але нижче, ніж м’якуш цукрових буряків.

За вмістом білка й амінокислот немодифіковані P. palmata та U. lactuca були б цінним джерелом білка для сільгосптварин. А високий уміст некрохмальних полісахаридів і небілкового азоту та низький потенціал перетравлення in vitro обмежували б використання їх у якості кормового інгредієнту для моношлункових видів.

Здатність піддаватися ферментації L. digitata, S. latissima і P. palmata вказує на те, що ці немодифіковані морські водорості можуть мати вищу поживну цінність у жуйних тварин.

Високий вміст золи у всіх видах морських водоростей перешкоджає використанню немодифікованих морських водоростей як для жуйних тварин, так і для моношлункових.

Екстрагування білка й інших корисних компонентів за одночасного зниження вмісту золи є важливим кроком на шляху до включення морських водоростей до раціонів тварин.

Як повідомлялося, британська біотехнологічна компанія Deep Branch отримала від 2,5 млн євро для розширення виробництва.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями