Тваринництво

До 2035 року в ЄС зростатиме популярність м’яса птиці, на відміну від свинини та яловичини

Споживання свинини в ЄС прогнозовано скоротиться на 0,4% щороку ‒ до 30 кг на душу населення в 2035 році. Основні причини цього ‒ екологічні питання й критика інтенсивних систем виробництва свинини.

Це випливає з останнього звіту Європейської Комісії щодо перспектив сільського господарства в ЄС, що включає прогнози розвитку ринку м’яса до 2035 року, пише PigUA.

Виробництво свинини в ЄС також очікує спад, хоча припускається, що африканська чума свиней залишатиметься контрольованою.

Експорт свинини з Євросоюзу, який активно зростав у попереднє десятиліття, також скоротиться на 338 тис. тонн до 2035 року через відновлення виробництва у країнах Азії. При цьому обсяги експорту з 2024 року залишатимуться стабільними.

Ціни на свинину, ймовірно, триматимуться високими через зростання витрат і скорочення пропозиції.

Виробництво та споживання яловичини в ЄС знижуватимуться внаслідок низької рентабельності, екологічних вимог і високих цін.

Популярність м’яса птиці зростатиме завдяки його доступності та кращій репутації як здорового продукту. Це сприятиме збільшенню виробництва, хоча й нижчими темпами, як порівняти з попередніми роками.

Виробництво баранини й козлятини падатиме й надалі, хоча споживання залишатиметься стабільним завдяки традиційним уподобанням у деяких країнах.

Майбутнє ринку м’яса в ЄС залежатиме від змін харчових уподобань споживачів, екологічних вимог і глобальних торговельних умов, підкреслюється у звіті.

Як повідомлялося, протягом року німець споживає близько 52 кг м’яса.