Тваринництво

Данські свинарі інформують потенційних покупців про стан здоров’я тварин

Поділитись:
Данські свинарі інформують потенційних покупців про стан здоров’я тварин

У галузі свинарства Данії діє система SPF (вільна від специфічних патогенів). Вона зобов’язує фермерів дотримуватися певних правил контролю епізоотичної ситуації з виявлення та контролю за здоров’ям тварин, їхнім переміщенням зі стада в стадо.

Власник тварин повинен надавати декларацію про стан здоров’я та додаткову інформацію про статус здоров’я тварин потенційному покупцеві.

Так, господарства, що мають статус SPF, повністю вільні від деяких основних хвороб свиней: ензоотичної пневмонії, плевропневмонії, атрофічного риніту, дизентерії свиней, респіраторно-репродуктивного синдрому та інших.

Усі господарства зі статусом SPF поділено на три рівні безпеки: червоний, синій і зелений. До червоного рівня належать племінні господарства, які розташовані на відстані не меншій як 500 м від найближчої свиноферми. Племінний матеріал на заміну поголів’я в господарствах червоного рівня закуповують з обов’язковим карантином.

Синій рівень відповідає господарствам, що вирощують молодняк на продаж або спеціалізуються на відгодівлі свиней. Відстань до сусідньої ферми має бути щонайменше 100 м. Тут тварин закуповують у господарствах червоного або синього рівнів, карантин є необов’язковим.

Господарствам, які не закуповують молодняк в інших господарствах, що мають статус SPF, i отримують поголів’я з синього рівня, надано зелений рівень безпеки. Свинофермі надають умовний статус у разі, якщо є підозра на інфекційні захворювання, відхилення від задекларованого статусу здоров’я або від вимог положень SPF. У такому разі вводяться тимчасові обмеження на продаж тварин, можлива й повна її зупинка.

Важливе місце в системі SPF належить і дезінфекційній технології, що спрямована на знезараження мікрофлори в довкіллі.

Хімічна продукція у вигляді сильнодійних очисних засобів і засобів для дезінфекції часто застосовується для запобігання виникненню інфекції в стаді. Більшість із цих засобів за рівнем токсичності поділяють на такі групи: corrosive (корозійні), irritant (спричиняють місцеве подразнення), harmful (небезпечні для здоров’я).

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями