Чим вище вміст рослинних компонентів у раціоні тварин, тим гірше засвоюються мікроелементи
Широка пропаганда застосування сорбентів для інактивації мікотоксинів у раціонах тварин може призвести до обмеженого засвоєння мікроелементних добавок, у тому числі й хелатних форм. Мікроелементний дисбаланс у цьому разі неминучий.
Якщо не можна уникнути застосування сорбентів, то треба обирати ті, що в своєму складі містять життєво необхідні мінеральні компоненти – наприклад, рослинні екстракти. Поряд із сорбувальним ефектом вони одночасно виявляють і лікувально-профілактичний.
Чим більший відсоток рослинних компонентів містить раціон тварин, тим гіршою є засвоюваність мікроелементів. Причина – високий вміст фітонової кислоти, що зв’язує іони цинку й інших елементів. Частково проблему вирішує введення в раціони фітази й інших ферментів або автолізатів спиртових чи кормових дріжджів.
Дріжджі вирощують у середовищах, які містять оптимальний набір мікроелементних добавок, що під час згодовування потрапляють в організм тварин у вигляді хелатних сполук.
Додавання навіть у обмежених кількостях в рослинні раціони рибного або м’ясо-кісткового борошна дозволяє запобігти мікроелементному дисбалансу в організмі продуктивних тварин.
Додати коментар