Тваринництво

Чим більше мікробне обсіменіння молока, тим швидші темпи розмноження мікроорганізмів

Чим більше мікробне обсіменіння молока, тим швидші темпи розмноження мікроорганізмів

Дослідження з визначення нормативу психротрофної мікрофлори в незбираному молоці треба проводити в зимовий період, щоб урахувати максимально можливий її вміст.

Про це свідчать результати дослідження щодо обсіменіння свіжонадоєного молока екстра ґатунку психротрофними бактеріями протягом року, які проводили вчені Тернопільськього національного технічного університету ім. І. Пулюя (див. таблицю).

Так, найменшою кількість психротрофних мікроорганізмів була влітку. Навесні та восени її вміст поступово зростав, а взимку збільшувався.

Зазвичай від моменту одержання молока до перероблення минає від двох до чотрирьох діб. Протягом цього часу молоко зберігають охолодженим за температури +4-6 °С, тому слід ураховувати динаміку розмноження психротрофної мікрофлори та її ліполітичну активність.

Існує пряма залежність між початковим умістом мікрофлори та динамікою її розмноження. Тобто чим більше мікробне обсіменіння молока, тим швидші темпи розмноження мікроорганізмів.

Зміна якості незбираного охолодженого молока прямо пов’язана з ліполізом молочного жиру та накопиченням вільних жирних кислот унаслідок ліполітичної активності психротрофних мікроорганізмів.

 

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!