Антиоксиданти в кормах для бройлерів запобігають шкідливим ефектам від теплового стресу
Результати досліджень свідчать, що антиоксиданти в кормах для птиці запобігають шкідливим ефектам, спричиненим тепловим стресом у бройлерів. Таким чином, вони сприяють поліпшенню якості м’яса курчат-бройлерів, що піддаються впливу теплового стресу.
Частково цей ефект можна пояснити збереженням початкової якості кормів і більшою доступністю поживних речовин. Загалом же тепловий стрес є тільки одним із прикладів, що може розглядатися як модель для будь-якого роду стресу у птахівництві.
Антиоксиданти не є вітамінами чи мікроелементами. Це – технологічні кормові добавки – такі, як екстракти, багаті на токоферол, аскорбілпальмітат, пропілгалат, бутилгідрокситолуол (BHT), бутилгідроксианізол (BHA), а також природні поліфеноли з антиоксидантними властивостями – екстракт розмарину або зеленого чаю.
Додавання антиоксидантів до корму підтримує ендогенну систему захисту від радикалів на клітинному рівні, бо до організму тварини потрапляє менше вільних радикалів і більше цінних поживних речовин.
Додати коментар