Тваринництво

2020 рік для молочної галузі може стати часом «Ч», – думка

Час «Ч» для молочної галузі настане у 2020 році, якщо нічого не змінювати. Щоби бути конкурентоспроможними у світі та забезпечити своїх споживачів молочними продуктами, Україна має переробляти 6 млн тонн молока щороку.

На цьому наголосив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, пише Agropolit.

«Україна ж у 2019 році переробила 3,8 млн тонн за темпів щорічного падіння виробництва молока до 5%, хоча цифра скорочення значно більша, – зазначив він. – Цього року очікуємо 3,6 млн тонн молока на перероблення».

Відбувається скорочення, пояснив Вадим Чагаровський: за І квартал 2020 року молокопереробна галузь недоотримала 30 тис. тонн молока, тобто по 10 тис. тонн на місяць.

«Помножимо цю цифру на 12 місяців і побачимо, що переробна галузь зменшить перероблення до кінця року на 120 тис. тонн молока, – зауважив він. – Це одне велике молокопереробне підприємство. Фактично щороку в Україні через скорочення надходження молока на перероблення зникає одне велике підприємство».

Експерт також наголосив, що ніхто не знає, скільки сьогодні працюючих молокопереробних підприємств в Україні. В Україні відсутній аналіз молочних потужностей.

«У 2020 році, коли я почав аналізувати, що відбулося за останні три роки, то реально працюючих нарахував тільки 192. Нові молокопереробні підприємства за останні 10 років не з’явилися, і не можуть з’явитися, бо молокопереробна галузь – це інвестиції».

Як повідомлялося, переробникам і виробникам молока потрібно збалансувати відносини.