Зона виноградарства істотно змістилася на північ
Будь-який із сортів чи форм винограду, які представлені у південному регіоні, можуть прижитися і дати врожай навіть на Київщині. Але для цього потрібна спеціальна технологія.
Таку думку, базуючись на власному досвіді, висловив виноградар із 20-річним стажем із Київщини Іван Безродний в інтерв’ю для Інфоіндустрії.
«В наших умовах можна успішно вирощувати дуже багато сортів та гібридних форм винограду. Для цього я розробив програму, яка сприяє приживанню винограду та швидкому одержанню врожаю. Мене іноді запитують, а через скільки років буде врожай? Я вважаю це запитання вже не актуальне, його треба ставити так: чи буде в наступному році після посадки врожай? А тому скептики повинні перебудувати свою свідомість», – вважає Іван Безродний.
За його словами, роль народних селекціонерів у розвитку вітчизняного виноградарства величезна. Завдяки їм виноградна зона України істотно змістилася на північ.
«Селекціонерам, які дають мені лозу на випробування, я даю чесну інформацію про результати, не зловживаю різними підживленнями для нарощування величини ягоди. І вони дуже задоволені, що співробітничають із таким північним регіоном, як Київщина, яка є зоною ризикованого виноградарства», – зазначив садівник.
Він також зауважив, що будь-яка форма, навіть сорт може зіграти в той чи інший бік: чи дикості чи розвитку, дуже важливо наскільки він здатен нести свою генетику і зберігати її під впливом різним кліматичних умов.
Додати коментар