Овочі-Ягоди-Сад

За якими критеріями вибирати підщепу

За якими критеріями вибирати підщепу

Для садівництва привабливіші прищепи, з яких легше отримати добре розвинені саджанці, адже такі рослини добре ростуть вже у перший рік після перенесення в сад. На них можна легше і швидше сформувати крону.

Також важлива швидкість вступу культурного дерева у плодоношення.

Підщепа – це передусім корінь культурного дерева, який всмоктує із ґрунту воду й мінеральні речовини. В ефективнішої рослини корені здатні рости й засвоювати поживні речовини з ґрунту хоч би й протягом усього року – аби ґрунт не промерз.

Саме значні промерзання ґрунту, особливо у суворі безсніжні зими, обмежують вирощування плодових культур у деяких регіонах. Якщо у таких місцевостях використовувати недостатньо морозостійкі підщепи,  дерева там або вмерзнуть, або у них підмерзне коренева система, і продуктивність саду знизиться.

У південних регіонах плодову культуру обмежує засоленість ґрунту. Щільний, важкопроникний для коренів шар ґрунту, – перешкода, яку здолає не усяка підщепа.

Пригнічує плодові насадження й близьке залягання скельних порід. Загалом схильність підщепи до певного розміщення кореневої системи має відповідати особливостям будови ґрунту.

Дуже важлива сумісність підщепи із сортом. Навіть часткова незгідність компонентів щеплення викликає зниження продуктивності насаджень, послаблює їх стійкість до несприятливих умов довкілля. Підщепа не повинна зменшувати розмір плодів або погіршувати їх якість.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!