Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

За рік фрукти подорожчали, а овочі подешевшали

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Загальний рівень цін на овочі, фрукти та горіхи залишився на рівні минулого року, але фрукти стали дещо дорожчими, а овочі — дешевшими.

Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)  Андрій Ярмак вважає, що зміцнення гривні сприяло зниженню цін на імпортні овочі. Зниження оптових цін на огірок та томат за рік склало 12%, що майже що майже відповідає відсотку зміцнення української валюти.

У той же час овочі борщового набору за рік подешевшали більше, ніж у 1,5 раза. При цьому картопля у ті ж 1,5 раза подорожчала.Але в цілому ціни на картоплю та борщові овочі знизилися на 34%.

«Ситуація ж з цінами на традиційні овочі, особливо на буряк та моркву, залишається критичною – продати їх складно навіть за мінімальною ціною, так як пропозиція істотно перевищує внутрішній попит. У зв’язку з цим виробникам слід шукати альтернативні ринки збуту. Поки ж оптова ціна на моркву та буряк на 55-60% нижче, ніж в аналогічний період минулого року. Цибуля також подешевшала на 55%, але рік тому ціни на неї були аномально високими, а капуста подешевшала на 44% за рік », – зазначила директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

За словами Андрія Ярмака, ціни на яблука зросли на 83% через помітне зниження виробництва, а ось ціни на грушу українського виробництва залишилися без змін. 

З імпортних фруктів найбільш різко подорожчали мандарини – на 75% за рік. Лимони додали в ціні 30%, апельсини – 17%, а банани – 40%. Оптова ціна на ядро ​​волоського горіха також виросла за рік на 25%.

У асоціації зазначають, що українці стали споживати більше свіжих ягід взимку. Завдяки цьому, ціни на імпортну малину, лохину, полуницю та ожину – найбільш популярні позиції споживання, істотно знизилися. Зміцнення курсу національної валюти і зростання обсягу закупівель ягід імпортерами, дозволили знизити ціни в середньому на 15-20%.

Читайте також: Частка виробника в ціні плодоовочевої продукції зменшилася

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!