Європейський картоплярі з неохотою скоротять виробничі площі
Асоціація виробників картоплі Північно-Західної Європи (NEPG) закликала фермерів скоротити площі щонайменше на 15% протягом сезону 2021/2022. Такий крок пояснюють зменшенням впливу пандемії коронавірусу та закриття індустрії гостинності.
Про це повідомляє FreshPlaza.
Нідерландський картопляний сектор дуже неохоче йде на зменшення площі. Фермери розуміють, що працювати за низькими цінами неможливо, але не гарантують зменшення площ саме на 15%.
«Наші розрахунки також показують, що бажано зменшити площу на 15%. Наприкінці сезону 2019/20 картопля продавалась від 0,03 до 0,04 євро. Ніхто не може вирощувати картоплю для цього», – сказав Кеймпе ван дер Хайде – член правління Нідерландської профспілки сільського господарства (NAV). Він також очолює Організацію виробників картоплі споживачів (POC).
З ними згодні й бельгійські виробники. Але виробники столової картоплі не зменшуватимуть площ. На їхню думку, обсяги мають скорочувати виробники картоплі призначеної для переробки.
Джеффрі Дельбаере з бельгійської компанії Warnez Potatoes розповів, що їхня компанія 95% своєї картоплі постачає в роздрібний сектор.
«Цей ринок навіть трохи збільшується, оскільки все більше людей готують страви вдома, – сказав він. – Отже, ми точно не зменшимо площу під картоплю в наступному сезоні. Заклик більше стосується фермерів, які вирощують картоплю для переробної промисловості. Скорочення також буде потрібно тим, хто постачає столову картоплю для індустрії гостинності».
У Німеччині прогнозують зменшення площ лише на 10-12%. Не всі французькі виробники дотримуватимуться рекомендацій NEPG щодо зменшення площі площі на 15% наступного року.
Читайте також: Картопля в Молдові вродила краще, ніж торік, але її якість гірша