Які чинники вплинули на зростання собівартості печериць
З 2016 по 2018 роки собівартість печериць зросла більше ніж на 20%: з 23 грн до 28 грн/кг без урахування ПДВ.
Про це повідомив директор підприємства ТОВ «ВКЗ» Артем Коваленко.
Найбільше вплинуло на собівартість грибів за цей період подорожчання компосту (+14%), доставки (+50%), енергоресурсів (вугілля – +67%, газ – +37%) та підвищення мінімальної заробітної плати (+157%).
За останні 10 років у структурі собівартості печериць значно скоротилася частка компосту (з 48% у 2008 році до 26% у 2018 році), покривного ґрунту (з 13% до 7%). Водночас більше ніж удвічі зросли витрати на заробітну плату (з 7% до 17%) і збут (з 4% до 10%).
Додати коментар