Овочі-Ягоди-Сад

Яблука, призначені для супермаркетів поїхали на сік

Яблука, призначені для супермаркетів поїхали на сік

Минулого сезону господарство «Грінора Фрут» відправляла на переробний соковий завод яблука, які у звичайний рік є відсортованою продукцією для супермаркета.

Про такий досвід у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповів Юрій Овчар, головний агроном саду компанії.

«У нас не найкращий клон Гали, схильний до регресії, – написав він. – На його плодах урожаю 2024 року можна побачити, як наслідки приморозку, так і перестигання яблука. Зазвичай, коли виникала регресія на Галі, ми розтягували збирання на два етапи: спочатку збирали яблуко забарвлене, потім заходили на другий круг і добирали решту. Не сказати, що за цей час плоди встигали забарвлюватись – в результаті на експорт таке яблуко не йшло».

За словами агронома, все, що не отримало більш-менш стандартного товарного вигляду, відділ продажів відправив у четвертий клас, тобто на переробку.

«На той момент це було єдине правильне рішення, – підкреслив Юрій Овчар, – Адже транспортувати, сортувати та закладати таке яблуко у орендований холодильник було економічно недоцільно. А ціна на 4-й клас складалася краще не буває».

Читайте також: Поганий урожай призвів до рекордно високих цін на польський яблучний концентрат