Овочі-Ягоди-Сад

Висаджування на гребенях прискорює утворення цибулин

Так званий китайський спосіб вирощування цибулі на гребенях дозволяє висаджувати рослини раніше. Про це пише журнал  «Плантатор».

При цьому розвиваються вони краще, добрив витрачається менше й менше вражаються цибулевою мухою.

Цей спосіб можна використовувати для усіх сортів цибулі у відкритому та закритому ґрунті, а також для підзимового та озимого способів вирощування.

При весняному вирощуванні з осені удобрюють ґрунт. На один гектар вносять по 100 кг суперфосфату і нітроамофоски, а також 200 кг доломітового борошна та проводять глибокий обробіток ґрунту.

Після поверхневої обробки ґрунту, навесні формують гребені висотою 15–20 см, відстань між якими має становити не менше 30 см.

Для садіння беруть цибулю-сіянку діаметром приблизно 15 мм.

За 14 днів до висаджування цибулини прогрівають біля опалювального приладу. Або замочують у теплій, не менше 40 °С, воді чи в розчині стимуляторів росту.

Висаджують у першій декаді квітня, за умови, що температура повітря стабільна й не нижча за 5 °С. Сіянку поміщають у ґрунт на глибину 3 см – відстань від денця цибулини до поверхні гребеня.

Якщо висаджують рослини у травні, то цибулини розміщують на верхній частині гребеня, а ґрунт навколо них злегка ущільнюють.

Посіви регулярно поливають, розпушують ґрунт.  Борються з бур’янами та захищають від шкідників і хвороб.

До збирання врожаю цибулю підживлюють тричі:  у середині травня (за весняного висаджування) — розчином 2,5 кг сечовини на 1000 л води; через місяць — розчином 40 кг солі калію, 15 кг сечовини і 15 кг суперфосфату на 1000 л води;за перших ознак формування головки — розчином 25 кг суперфосфату і 15 кг калійної солі на 1000 л води.

За місяць до збирання врожаю проводять розпушування ґрунту і припиняють поливати посіви.

Після збирання залишають цибулю на кілька днів для просушування на відкритому повітрі або під навісом.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!