Випарники «комерційної серії» надто висушують овочі

Капуста, морква і буряк зберігаються за рахунок лише холодильної системи. Для тривалого зберігання потрібне зволоження випарниками. Дешеві випарники «комерційної серії» висушують продукт.
Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» розповів Олесь Капітанчук, керівник ТОВ «Толсма Текнік».
На вулиці завжди буде менше вологи, ніж в камері зберігання, пояснив він. Тому при обміні із зовнішнім середовищем будуть втрати вологи. За короткострокового зберігання можна охолоджувати моркву, буряк і капусту і повітрям з вулиці, але вологість продукту все ж буде втрачатись. Тому в повноцінній системі використовуються випарники, які відводять вологу мінімально.
«Багато українських холодильних компаній грішать тим, що ставлять у сховища випарники так званої комерційної серії, які на рівень дешевші за правильну овочеву серію, – зауважив експерт. – Звісно такі випарники будуть висушувати продукт, чим негативно впливати на його якість».
Крім того, за словами Капітанчука, більшість компаній-постачальників пропонують холодильне обладнання, розраховане на зовнішню температуру +20°C. Але часто продукти зберігаються до квітня, а то й до травня, а нині у ці місяці стовпчик може підійматись до +25°C і вище. В таких умовах система, розрахована таким чином, суттєво втрачає у потужність і не справляється із зберіганням.
Читайте також: Дефіцит овочесховищ досяг 60%