Овочі-Ягоди-Сад

Виноградар нагадав перелік весняних робіт

Виноградар нагадав перелік весняних робіт

Для фахового виноградаря важливо розпочати весняний період з якісного обрізування, видалення пошкодженої лози морозами, підживлення органічними добривами та оброблення виноградної лози до початку вегетації. 

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» наголошує Микола Завальний, агроном-селекціонер (Вінницька область).

«Найліпше провести оброблення виноградної лози 3%-м розчином бордоської рідини до початку вегетації, тобто до розпускання бруньок. Усі прикопні сорти треба обрізувати відразу після підняття на шпалеру. Видалені гілки обов’язково спалюють. Такі заходи треба провести до сокоруху, адже чим менше виноград втрачає своїх поживних речовин, тим кращі урожай та якість ягід і грон», – радить він. 

Він додає, що після травневих частих дощів, до початку цвітіння, проводять повторне обприскування з розчином бордоської рідини й у вечірній час підживлюють розчином попелу в розрахунку 100 г на 10 л води. 

«А якщо літо видалося дощовим, то оброблюють виноградну лозу розчинами харчової соди в розрахунку 50 г на 10 л води. Обприскування проводять так, щоб покрити розчином листя знизу і зверху та всю виноградну лозу і грона», – дає поради автор.

Читайте також: Довжину обрізки винограду розраховують за станом вічок