Овочі-Ягоди-Сад

Втрати моркви через ботритіоз зростають під час її зберігання з капустою

Втрати моркви через ботритіоз зростають під час її зберігання з капустою

Сіра гниль, або ботритіоз є дуже небезпечною та поширеною хворобою моркви під час зберігання.

У більшості випадків розвиток гнилі спостерігається через 1-2 місяці після закладання на зберігання. Втрати моркви значно зростають, якщо її зберігати разом із капустою.

За ураження сірою гниллю коренеплід моркви, подібно до ураження білою гниллю, стає м’яким та мокрим. Відмінною рисою є те, що уражені тканини набувають буруватого кольору. На поверхні коренеплоду розвивається рясний сірий наліт, що складається з міцелію та конідіального спороношення.

Конідієносці гриба довгі, у верхній частині спостерігається деревоподібне галуження. Конідії округлої або трохи витягнутої форми, молоді – безбарвні, а згодом набувають димчастого кольору, одноклітинні, скупчено розташовані на кінцях конідієносців.

Пізніше на коренеплодах, як і за ураження білою гниллю, утворюються склероції, їх розміри становлять 2-7 мм. Склероції виконують функцію зберігання гриба за несприятливих умов. Життєздатність склероцій у ґрунті зберігається 2-3 роки.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!