Овочі-Ягоди-Сад

Волоський горіх вирощують разом із шипшиною та фундуком

На 270 га СОК «Горіх Причорномор’я» в Одеській області одночасно вирощує шипшину, фундук і волоський горіх. Крім саду, кооператив ще займається вирощуванням посадкового матеріалу і має розсадник на 22 теплиці. За словами керівника інвестиційного садового кооперативу Павла Тулби, такий підхід до поєднання нішевих культур дозволяє кооперативу диверсифікувати ризики, отримувати прибуток і виходити на зовнішні ринки.

Про це повідомляє AgroPortal.

«Поки ми єдині в Україні, хто в промислових масштабах має змішану посадку таких культур. Такий підхід нам, за рахунок вирощування одночасно декількох культур, допомагає при коливанні цін або відсутності попиту на якийсь окремий продукт. Ми довго підбирали культури, які б плодоносили в різний час, щоб збирати урожай не одночасно, також щоб мали схожу технологію збору врожаю для використання однієї техніки для всіх культур, а ще на перспективу – щоб можна було переробляти на одному заводі»,  – розповів Павло Тулба.

Уже зараз СОК «Горіх Причорномор’я» має більше 20 членів і збудував повний цикл: вирощування посадкового матеріалу, сад і завод для переробки плодів. Як розповідає Павло Тулба, все починалося в 2013 році з 35 га і всього 4 осіб, які повірили в цю ідею.

«Щоб горіховий бізнес був прибутковим, потрібно мати 150-200 га, при цьому інвестиції в 1 га становлять $20-30 тис. Термін окупності горіхового саду складає 10 років, шипшини – 5. Тому не всі готові відразу вкладати такі кошти. Наш кооператив пропонує інвесторам, які розраховують на невеликі обсяги, послугу з висаджування саду, догляду за ним, викупу врожаю або переробці його на нашому заводі»,  –  уточнив Павло Тулба.

СОК «Горіх Причорномор’я» в 2020 році планує інвестувати 45-50 тис. євро в техніку для збору врожаю, закласти 50 га органічного шипшини і щомісяці експортувати 10 т бланшованого волоського горіха.

Читайте також:Український мигдаль дає до 1,5 тонн/га горіхів