Овочі-Ягоди-Сад

Витривалість ягід суниці у торговому обігу залежить від правильного охолодження

Витривалість ягід суниці у торговому обігу залежить від правильного охолодження

Ягоди суниці мають низьку здатність до зберігання, передусім через те, що містять багато соку (вологи) й дуже швидко перезрівають.

Гарантією витривалості десертної суниці у торговому обігу є збирання врожаю у відповідній фазі стиглості. Також необхідно, аби під час збирання ягоди не травмувалися. Однак найважливіше – швидке охолодження ягід відразу після збирання.

Утім, у холодильній камері суниця веде себе інакше, ніж яблуко й груша, зберігання яких є традиційною процедурою для садівничої галузі.

Передусім у суниці висока інтенсивність клітинного дихання – біохімічної реакції з окислення вуглеводів, амінокислот і ліпідів. До прикладу, за температури +1 °C енергія клітинного дихання – тепло, що його виділяють плоди суниці, у 4,5 раза вища, ніж у яблук, які зберігаються за такої самої температури. Навіть черешня за таких умов виділяє менше тепла, ніж суниця.

Про те, як правильно охолодити врожай десертної суниці, як визначати оптимальну фазу для її збирання та про інше, пов’язане з витривалістю ягід суниці у торговому обігу, розповість польський науковець Ян Блащук із Сільськогосподарського університету Кракова на форумі «Промислове ягідництво-2018: Успішні технології», який відбудеться 29 листопада у Вінниці, у приміщенні Вінницької обласної філармонії.  

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!