Овочі-Ягоди-Сад

Виноградники не рекомендується удобрювати азотом після збирання врожаю

Виноградники не рекомендується удобрювати азотом після збирання врожаю

Підхід до удобрення азотом у молодих виноградниках має бути іншим, ніж у плодоносних насадженнях. В умовах України виноградники не рекомендується удобрювати азотом після збирання врожаю – через ризик зменшення витривалості на мороз. Винятком є лише найтепліші регіони.

У нових насадженнях важливо, щоб рослини збудували потужну кореневу систему, штамб і лози. У молодих рослин корені поширюються у невеликому об’ємі ґрунту, через це щойно закладені виноградники на всій поверхні не удобрюють – добрива слід вносити лише у радіусі 30-50 см від штамбів.

Коли кущі старші і їхні корені освоїли більший об’єм ґрунту, добрива вносять у ряди рослин.

Зустрічаються твердження, що в перший рік виноградник не потрібно удобрювати азотом. Ця рекомендація виправдана лише на дуже родючих ділянках, родючість ґрунту мають підтверджувати агрохімічні аналізи.

Навіть якщо перед закладанням винограднику внесена повна норма перегною, рослини можуть страждати від нестачі азот. Це легко виявити: кущі уповільнюють ріст, їхні листки менші, ніж зазвичай і світло-зелені.

Усю норму азотних добрив можна внести на ділянку за один прийом, використавши аміачну селітру. Якщо застосовується кальцієва селітра, або ґрунти легкі, норму ділять на два внесення, виконуючи друге у червні.

Часом, коли кущі слабко ростуть, рослини можна позакоренево підживити карбамідом (1-2%-й розчин).

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!