Овочі-Ягоди-Сад

Відкриття винограду у стані вимушеного спокою може бути фатальним

Відкриття винограду у стані вимушеного спокою може бути фатальним

Передчасне відкриття кущів винограду, а також недостатні заходи їхнього захисту при поверненні низьких температур можуть спричинити пошкодження рослин та призвести до часткової або повної загибелі врожаю.

Про це йдеться в статті журналу «Садівництво по-українськи».

«З середини зими, на початку лютого, виноград починає прокидатися та стає більш чутливим до морозу. Після фази органічного (глибокого) спокою, що триває 60-75 днів, рослина фізіологічно підготовлена для початку активної життєдіяльності, але початок вегетації затримують низькі температури, і рослина перебуває у стані вимушеного спокою. Протягом цієї фази вона поступово втрачає стійкість до низьких температур», — пояснює Людмила Баранець, науковиця Інституту ім. Таїрова.

Особливої уваги в цей період вимагають молоді, ще незміцнілі кущики. Виноград можна змусити зростати, створивши йому сприятливі умови, але в природі вони відсутні, тому рослина чекає настання тепла.

Читайте також: У січневі та лютневі «вікна» виноградарі спостерігають за градусником