Овочі-Ягоди-Сад

Виноград з морозостійкістю -25°С після відлиги підмерзає при -12°С

Виноград з морозостійкістю -25°С після відлиги підмерзає при -12°С

На морозостійкість сортів винограду суттєво впливають тривалі зимові відлиги. Наприклад, сорт з морозостійкістю -25°С після тривалої відлиги може підмерзнути при температурі -12…-15°С, тому не рекомендується вкривати кущі лише плівкою, що створює парниковий ефект.

Про це йдеться в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

Брунька, кора, деревина, а місцями ґрунт і коріння у рослин розморожуються, в них починають розвиватися біологічні процеси, які зводять нанівець все їхнє осіннє загартування і стійкість до низьких температур, пояснюють спеціалісти.

Наприклад, сорт з морозостійкістю -25°С після тривалої відлиги може підмерзнути при температурі -12…-15°С. Ось чому не рекомендується захищати кущі від морозів лише поліетиленовою плівкою, здатною створювати парниковий ефект в період відлиг.

Морозостійкість бруньок виноградних вічок — різна: найбільш стійкі — сплячі бруньки, менше – бічні (заміщаючи) і ще менше – головні (центральні).

Читайте також: Кордонний тип формування винограду збільшує шкоду від морозів