Овочі-Ягоди-Сад
Головне:
Овочі-Ягоди-Сад

Вчені назвали найстійкіший до посухи і спеки сорт яблук

Вчені назвали найстійкіший до посухи і спеки сорт яблук

Вчені з Інституту садівництва НААН дослідили, що в посушливі та спекотні роки синтез органічних речовин у садах інтенсивного типу зменшується з 25 до 35% залежно від сорту. Сорт Флоріна виявився найстійкішим до посухи та спеки.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи»

«Досліджували свіжі плоди яблуні зимових сортів Голден делішес, Флоріна, Ред чиф, Бені шогун, Чемпіон Рено. Насадження яблуні — інтенсивного типу, закладені за схемою 5 × 1,5 м на підщепі М9 із краплинним зрошенням та утриманням міжрядь саду під задернінням багаторічними травами, – пояснює Наталія Чигрин, співробітниця Бахмутської дослідної станції розсадництва Інституту садівництва НААН.

Дослідниця повідомляє, що максимальне накопичення органічних кислот в яблуках спостерігали у 2016 році, коли випало 288,1 мм опадів за вегетаційний період, кількість їх становила у сортах Голден делішес і Чемпіон Рено — 0,87%, Флоріна і Бені шогун — 0,74%, Ред чиф — 0,55%. Менший рівень органічної кислоти в плодах був у значно посушливому 2020 році, коли сума опадів за вегетаційний період становила 120 мм і дорівнювала у Голден делішес — 0,50%, Чемпіон Рено — 0,47, Флоріна — 0,55, Бені шогун — 0,53, Ред чиф — 0,41%. 

Високі температури та зменшення опадів у вегетаційний період 2020 року вплинули на зменшення маси плодів. Зокрема у Голден делішес середня маса плодів зменшилася на 13%, Флоріна — на 19, Ред чиф — на 14, Бені шогун — на 10, Чемпіон Рено — на 12%, як порівняти із середньобагаторічними показниками зазначених сортів. 

«Таким чином, багаторічними спостереженнями встановлено, що в посушливі та спекотні роки синтез органічних речовин у садах інтенсивного типу зменшується з 25 до 35% залежно від сорту. Сорт Флоріна виявився найстійкішим до посухи та спеки», – робить висновок Наталія Чигрин.

Читайте також:  Скловидність яблук виникає з 20 причин

Журнали