Овочі-Ягоди-Сад

Обрізувати яблуні Голден варто неагресивно

Обрізувати яблуні Голден варто неагресивно

Стабільну урожайність і якість сорту яблук Голден Делішес порушує занадто агресивна техніка обрізування.

Про це йдеться у матеріалі Марії Кисляченко, агронома компанії «Аграна Фрут Лука» в журналі «Садівництво по-українськи».

«Якісні яблука Голдена плодоносять на плодушках і плодухах, – пояснила вона. – Саме на них формується великий крупний плід, який дуже потрібний нам і нашим споживачам. На списиках та прутиках навпаки – матимемо дрібне яблуко. А у нас люди звикли «зарізати» – тобто забагато викидати гілок. Тому зверніть увагу саме на техніку обрізування».

Калібр 80+ досягається прорідженням та удобренням, продовжила фахівчиня. Разом з цим, дбаючи про калібр, не можна дуже ризикувати, щоб залишити умовно 50 яблук на дереві, аби вони були відповідного розміру. Адже є й інші фактори – наприклад, червневе осипання зав’язі.

«Тому ми маємо бути трошки лояльнішими», – резюмувала Кисляченко.

Другий ризикований момент у гонитві за калібром – щільність плоду. Відомо, що чим більше яблуко, тим менша його щільність. А це, в свою чергу, глобальною мірою впливає на якість та зберігання.

Читайте також: Агроном розкрила секрети вирощування Голден Делішез