В Україні низька якість фундука через неправильне зберігання
За неправильного зберігання фундуку, яке дуже поширене в Україні, протягом двох-трьох місяців в ньому виникають токсичні речовини – афлатоксини.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник компанії Filbert (Одеса) Максим Шейко.
ерез неправильне сушіння ядро відокремлюється від шкаралупи і стає дуже крихким, додає він. У такому вигляді на світовому ринку фундук не продати – він дуже впаде в ціні.
Коли переробному підприємству Filbert почало бракувати власно вирощеного фундука, вони почали шукати його у інших виробників в Україні. Виявилося, що у більшості фермерів – низька якість фундука.
«Багато хто збирає його та сушить буквально на брезенті або на бетоні, оцінюючи ступінь його сухості на око, точніше на дотик, – пояснив Шейко. – Далі запакували в мішки, аби міль не пошкодила і поклали на склад. За такого відношення через якийсь час фундук починає пріти. Волога піднімається, і сприяє виникненню афлотоксинів».
У сезон 2022/2023 одна з українських компаній, яка продавала фундук у шкаралупі до Італії та Словаччини, втратила через низьку якість половину ціни, розповідає Шейко.
«Пізніше вони вирішили продавати вже колотий горіх, але їм дали 4,30 євро – це на жаль теж збиткова ціна, а значить, шлях в нікуди. Тому ми й переналаштувалися на переробку», – резюмував власник одеського підприємства.
Читайте також: За не італійські сорти фундука кондитери платитимуть менше