Овочі-Ягоди-Сад

В Ізраїлі виростили найменший у світі листковий салат манкай

В Ізраїлі виростили найменший у світі листковий салат манкай

Манкай – це найменший листковий овоч в світі – 0.5 мм. Він не має коренів і стебел, росте на поверхні водойм. Саме слово «Манкай» з івриту можна перевести як «жива манна небесна». Ця манна багата залізом, фолієвою кислотою, вітаміном В12 і корисними мінералами, повідомляє Vesty.

У статті згадується, що ця їстівна рослина з’явилася в Ізраїлі близько 10 років тому, і тепер її масовим вирощуванням займаються в кібуці Беер, розташованій на кордоні з Газою. Тут побудовані 12 теплиць з розсувним дахом. Під ним натягнутий спеціальний матеріал, що створює оптимальні світлові умови для розмноження манкаю. Точність, стабільність параметрів проточної води водойми контролюють комп’ютерні системи. 

Природа наділила манкай природним механізмом швидкого розмноження: він подвоюється в кількості кожні 72 години, а використовувані в кібуці Беер унікальні технології Hinoman дозволяють вирощувати його у величезних кількостях, збираючи урожай круглий рік.

Згодом компанія Hinoman стала співпрацювати з японською фірмою Ajinomoto, що зацікавилася ізраїльським Манкай і вирішила поширювати його в Японії.

Манкай містить не тільки 45% повноцінного білка, але і вітамін B12 в активній і доступною для організму формі. Крім того, в ньому є залізо, омега-3, вітаміни A і E, цинк, фолієва кислота, харчові волокна і антиоксиданти. Варто відзначити, що Манкай не має ні яскраво вираженого смаку, ні запаху, його можна додавати в супи, соуси, печеню, до смузі і овочевих коктейлів і навіть до випічки – наприклад, крекерів, запіканок.

Продають цей продукт у вигляді заморожених кубиків.

Читайте також: В Ізраїлі виростили найбільшу в світі ягоду суниці садової