Овочі-Ягоди-Сад

В Інституті Таїрова порадили, як боротися з гроновою листокруткою

В Інституті Таїрова порадили, як боротися з гроновою листокруткою

У Національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», наголошують, що розвиток гронової листокрутки розтягнутий у часі й продовжиться до кінця липня.

Про це повідомляється у довідці установи про стан виноградних насаджень на 1 липня 2022 року.

«Через прохолодну погоду та недобір ефективного тепла літ метеликів розпочався пізніше – у третій декаді квітня, – зазначають в Інституті Таїрова. – Погодні умови у цей період не сприяли активності шкідника, чисельність була невеликою. Стосовно другого покоління гронової листокрутки, літ і яйцекладка розпочалися у ІІ декаді червня та характеризувалися високою інтенсивністю. Прохолодна погода з дощами у третій декаді червня стримувала активний літ шкідника, який продовжується дотепер. Пік льоту метеликів припав на 25–27 червня, коли в окремих виноградарських господарствах Одеської області до пастки потрапляло до 300 метеликів на добу».  Наголошується, що відродження гусениць дуже розтягнуто в часі, розпочалося на початку III декади червня і буде продовжуватись до кінця липня. В більшості господарств, поширеність гусениць другого покоління гронової листокрутки відмічається на 3–5% обстежених кущів з невеликим заселенням молодих грон на 1–2%.

«За умов подовженого періоду розвитку шкідника, необхідно застосовувати комплексні препарати, які мають високий рівень контролю шкідників та найдовший період захисної дії серед інших інсектицидів, – радять дослідники. – Такими є інсектицид Воліам Флексі (0,3-0,5 л/га), Кораген (0,2 л/га), Проклейм (0,4 кг/га) та ін., тривалість захисної дії яких складає – до 20–25 днів. Слід зазначити, що ця обробка буде регулювати розвиток інших видів шкідників (бавовняну совку, різні види цикад і трипсів та ін.), при їх низькій чисельності, стримуючи щільність популяцій на рівні, близькому до економічного порогу шкідливості».

Читайте також:  Фітопатологиня розповіла про осінню обробку винограду