Уникнути масового розтріскування черешні можливо за трьох умов
Щоб зберегти черешню від розтріскування, як це масово сталося через зливи минулого сезону, потрібні сорти різних термінів плодоношення, щоб вони були з твердою шкіркою, і по-третє, готувати їх до продажу – обробляти фунгіцидом перед збором.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів експерт компанії BASF Володимир Воєводін.
«На 100% зберегти від розтріскування не вдасться, але можна, як мінімум, зробити, щоб черешня різко не набирала вагу, не розширювала свої клітини, тобто щоб вони вже були більш-менш розширені. Але в будь-якому випадку, коли йдуть інтенсивні дощі, потрібно обробляти фунгіцидами», — пояснює спеціаліст.
При розтріскуванні утворюється ранка, куди попадають грибкові хвороби, і треба попередити їхнє розповсюдження. Також при зборі урожаю слід відбирати пошкоджену черешню, продовжує спеціаліст.
«Краще втратити частину врожаю, але продати решту дорожче, — висловлює думку Воєводін. — Висновок один: щоб не повторювалася така ситуація у наступних сезонах, по-перше, потрібна різноманітність сортів в одному господарстві (ранні, середні, пізні), по-друге, щоб вони були з більш-менш твердою шкіркою, і по-третє, готувати їх до продажу – обробляти фунгіцидом перед збором».
Читайте також: Опади у 13 мм призводять до розтріскування черешні, – дослідження