Овочі-Ягоди-Сад

Учені вивчають вплив підщепи на якість винограду

Учені вивчають вплив підщепи на якість винограду
Виноград Нептун

Основні механізми впливу підщепи на якість ягід винограду все ще погано зрозумілі. Недавно спробували розшифрувати механізм впливу підщепи на дозрівання винограду. 

Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Ніна Мулюкіна, доктор сільськогосподарських наук, співробітниця ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова».

Дослідниця зауважує, що у виноградних ягодах початок дозрівання (véraison) регулюється складною мережею гормональних сигналів. У це залучено ауксини, етилен, абсцизову кислоту та деякі інші гормони. Додаткове зовнішнє внесення гормонів позитивно впливає на процеси дозрівання, пов’язані з накопиченням антоціанів і поглинанням/зберіганням цукрів у ягодах – діє механізм перепрограмування експресії генів. 

«Нещодавно було встановлено, що в одного й того самого сорту, щепленого на різні підщепи, гени, відповідальні за ріст верхівки пагонів і ягід, програмуються по-різному, – зазначає Ніна Мулюкіна. – Особливо це стосується генів, які беруть участь у гормональній сигналізації. Це спостереження узгоджується з гіпотезою про те, що підщепа контролює силу росту й репродуктивну активність сорту. В Італії дослідили вплив нової підщепи M4, середньорослої та стійкої до посухи, на розвиток ягід сорту Каберне Совіньйон. Контролем слугувала комерційна підщепа 1103P. Фізичні й біохімічні аналізи показали, що на підщепі М4 ягоди дозрівають швидше. Було також спостережено, що гени, які контролюють дію ауксину (ARF і Aux/IAA), найбільшою мірою визначають вплив підщепного сорту на прищепний».
Вона додає, що молекулярно-біохімічні аналізи теж підтвердили зв’язок між швидкістю розвитку ягід та змінами у метаболізмі ауксину. 

«Нещодавно у Словенії дослідили вплив різних підщеп на обсяг і якість урожаю сорту Совіньйон Блан. На підщепі 41В/72 врожайність була вищою, ніж на SO4 cl 31, Riparia cl 1 і Kober 5BB. Вага 100 ягід була найвищою на підщепі Бернер, маса насіння зі 100 ягід була найвищою (6,9 г) на підщепі 196/17 cl, і найнижчою — на Riparia cl 1 (5,6 г). Проте на загальний уміст кислот та співвідношення між винною і яблучною кислотами більше вплинули погодні умови, ніж застосована підщепа», – підсумовує дослідниця. 

Читайте також: Підщепа винограду впливає навіть на міцність і кислотність вина