У червні бограч на Закарпатті подешевшав на 6,3%
Порівняно з травнем, у червні популярна на Закарпатті угорська страва бограч-гуяш із м’яса, солодкого перцю, меленої паприки, помідорів, картоплі, моркви та спецій подешевшала на 6,3%.
Про це повідомляє ГО Карпатський центр полінгових досліджень на своїй сторінці у Фейсбук.
За словами директора «Карпатського центру полінгових досліджень» Федора Шандора, дослідники порівняли купівельну спроможність жителів Закарпаття за допомогою «Бограч-index».
«Фахівці протягом минулого тижня вираховували індекс, беручи до уваги середні ціни на продукти на ринку, – йдеться у повідомленні». Відповідно до індексу бограча якщо за травень 2022 на родину з п’яти людей потрібно було витратити 566 гривень, то в травні 2022 року відбулося зменшення вартості продуктів загалом на 36 гривні – і загальні вартість продукції за Бограч-index – 530 грн., тобто зменшення цін відбулося на 6,3%».
«Бограч-index» — це власна методика «Карпатського центру полінгових досліджень», який визначає, скільки коштує популярний бограч-гуяш у відповідності до щомісячних змін в економіці. На думку дослідників, «Бограч-index» найнаочніше оцінює купівельну спроможність жителів Закарпаття завдяки двом причинам: бограч-гуяш готують у всіх регіонах краю, а сам бограч містить достатню кількість продовольчих компонентів (муку, м’ясо, овочі, воду, спеції), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства.
Читайте також: За три місяці війни борщ подорожчав на 7%