Овочі-Ягоди-Сад

Сорт абрикоси витримав мороз 25°C

Сорт абрикоси витримав мороз 25°C

Сорт абрикоси Лєскоре виявився найбільш стійким в умовах проморожування за температури –25°C. Такі результати дослідження нещодавно отримали науковці Національного університету біоресурсів і природокористування.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

Для досліджень вчені взяли інтродуковані сорти абрикоси Ледана, NJA-19, та Лєскоре, який виступав в якості контролю.

При проморожуванні за температури –25°C у сорту Ледана з’явились значні побуріння камбію по всьому периметру зрізу, які були оцінені у 2-3 бали, що свідчить про пошкодження тканини та ймовірне всихання гілки. На зразках сорту NJA-19 це спостерігалось слабше, отже, відновлення росту було можливим.

«Сорт Лєскоре виявився найбільш стійким та внаслідок проморожування постраждав найменше. На відміну від камбію, тканини кори, деревини та серцевини пошкоджені помірно і не спричинили загибелі приросту», — розповідає дослідниця, кандидатка сільськогосподарських наук Оксана Кузьмінець.

Читайте також: Фермер прогнозує підмерзання плодових бруньок на Півдні