Овочі-Ягоди-Сад

Фермер прогнозує підмерзання плодових бруньок на Півдні

Олександр Бритвін, керівник ФГ «Лиманськ», що в селі Рибальче на Херсонщині, спрогнозував підмерзання бруньок на плодових деревах, що готові розпуститися, морозами до – 12°С, які прогнозуються через тиждень.

Про це він сказав під час прес-конференції «Фермер-клімат: як не програти цю битву», повідомляє AgroTimes.

«Через два тижні Новий рік, а в нас на Херсонщині бруньки в такому стані, наче вони ось-ось збираються розпуститися. Через тиждень обіцяють морози до -12 °С. Абрикоси й персики точно постраждають, і врожай наступного року буде меншим», – спрогнозував голова ФГ «Лиманське».
Фермер стурбований не лише можливим підмерзанням плодових бруньок, а й розвитком грибних хвороб на рослинах.

«Якщо раніше в нас було 4 сезони: зима, весна, літо й осінь, то нині їх 8 і як вони чергуються – незрозуміло. Ми поки не знаємо, як краще захищати виноград від весняних приморозків і від зливових дощів улітку. Не знаємо, як правильно вибудовувати захист від грибних хвороб, які продовжують розвиватися взимку за невеликих плюсових температур, адже хімічні засоби за температури нижче +5 °С не працюють. Так само маємо проблему з ефективністю препаратів влітку під час спеки. Багато фермерів не розуміють вплив температурного фактора на роботу ЗЗР, витрачають шалені кошти на пестициди й не отримують бажаного результату. Потрібна роз’яснювальна робота серед фермерів, щоб вони не банкрутіли й не забруднювали середовище через хаотичне використання хімперепаратів». 

Зазначимо, що ФГ «Лиманське» має три основні напрями: аквакультура (вирощування креветок у ставках), вирощування баштанних культур (кавунів) і вирощування винограду.

Нагадаємо, що прес-конференція «Фермер-клімат: як не програти цю битву» була організована Українським проєктом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP). В ході обговорення клієнти UHBDP представили приголомшливі факти втручання клімату в плодоовочевий бізнес на півдні України. Під час прес-конференції для вирішення економічних проблем, викликаних зміною клімату, проєкт UHBDP представив спеціалізований навчальний курс «Зміна клімату та малий агробізнес», що є практичною дорожньою картою для агровиробників, консультантів-дорадників, сервіс-фірм та фінансових установ. Пройти курс можна безкоштовно після реєстрації на порталі uhbdp.org

Читайте також: Критичною температурою для абрикоси є 20…–21°С