Овочі-Ягоди-Сад

Сільгосппідприємства вирощують лише 2% гарбузів

Сільгосппідприємства вирощують лише 2% гарбузів

Гарбузи переважно вирощуються в господарствах населення. На промислові та фермерські господарства припадає лише 2% вирощених в Україні гарбузів.

Про це повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ)

Україна займає 2-ге місце в рейтингу найбільших виробників продукції родини гарбузових (куди входять гарбуз та кабачки), поступаючись лише Китаю (дані FAO, 2019 рік).

За даними Державної служби статистики України, в 2020 році українським господарствам вдалось виробити близько 650 тис. т гарбузів, що на 9% нижче аналогічного показника минулого року. 

«Зменшення обсягів виробництва відбулося як за рахунок скорочення посівних площ під даною культурою, так і зменшення врожайності. Варто відмітити, що гарбузи переважно вирощуються в господарствах населення. На промислові та фермерські господарства припадає лише 2% вирощених в Україні гарбузів», – розповіла Світлана Литвин, аналітикиня УКАБ.

Зазначається, що зовнішня торгівля гарбузами розвинена слабко. Імпортні відвантаження практично відсутні, а експорті поставки хоча і зросли минулого року в 3,2 рази до 2 тис. тонн, але не перевищують 0,3% загального обсягу вироблених в Україні гарбузів. Основними країнами-імпортерами українських гарбузів є: Великобританія (62% експортної виручки), Румунія (19%) та Молдова (4%).

Аналітики очікують цього року очікується кращий врожай гарбузів у порівнянні з минулорічним, в першу чергу за рахунок кращої врожайності.

Читайте також: Найбільший у світі гарбуз виростили в Італії