Щеплений виноград продуктивніший та дає якіснішу продукцію
Щеплена культура столового винограду значно продуктивніша аніж кореневласна, — про це пише журнал «Садівництво по-українськи».
У рамках доведення цієї тези фахівці профільної виноградарської установи України — ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» заклали дослід із порівняння продуктивності столового винограду за вирощування на підщепі Рипарія × Рупестріс 101-14 та у кореневласній культурі. Спостерігали за сортами Оригінал, Смєна та Одеський сувенір.
У сезоні — 2019 у щеплених і кореневласних насадженнях, закладених 2009 року на південних важкосуглинкових чорноземах без зрошення за схемою 3 × 1,5 м, де кущі були сформовані за типом двоплечого горизонтального кордону, порівнювали основні господарські показники.
Спостереження засвідчили, що у кореневласних рослин пагони розвивалися гірше. На щеплених лозах середня довжина приросту сягала 87–105 см, на кореневласних цей показник був меншим на 20–34 см.
У кореневласних рослин меншим був і діаметр міжвузля — середнє з трьох пагонів 3,1–4,9 мм, що на 1,5–2,9 мм менше, ніж на щеплених кущах.
Натомість у щеплених кущів сорту Одеський сувенір і Смєна плодоносних пагонів було на 31,6 та 37,7% більше порівняно з кореневласними рослинами цих сортів, у сорту Оригінал — на 6,3%.
У кореневласних кущів Одеський сувенір та Смєна порівняно зі щепленими рослинами спостережено зниження урожайності на 10 та 4,1 кг відповідно. Відмінності виявлено і за показником «середня вага грона». У щеплених рослин сорту Одеський сувенір — 332 г проти 240 у кореневласних, у щеплених лоз Смєна — 452 г проти 326 у кореневласних.
Довідка. Щеплену культуру винограду у Європі запровадили наприкінці 19 ст. — як захист від мікроскопічної попелиці філоксери, що колонізувала корені лоз й винищувала тисячі гектарів виноградників.
Шкідника завезли із Американського континенту, й стійкими до нього виявилися лише американські види винограду — V. rupestris, V. riparia, V. Berlandieri або американсько-європейські гібриди, на них і почали щепити виноград.
Оскільки щеплення потребує значної ручної праці та матеріальних витрат, а на легких піщаних ґрунтах, які є також і на Півдні України, філоксера не здатна існувати, думки щодо доцільності в Україні щепленого виноградарства розділяються.
Додати коментар