Селекціонер порадив проводити профілактику хвороб винограду
Якщо вчасно не зупинити зараження, то поширення хвороби набуває лавиноподібний процес і стає критичним для винограднику. Уражені хворобами кущі не розвиваються, слабо ростуть і плодоносять, погано переносять зимовий час.
Про це в колонці на AgroTimes написав Анатолій Бачинський, виноградар-селекціонер з Київської області.
На думку автора, хворобі легше запобігти, ніж потім лікувати.
Для боротьби зі шкідниками й хворобами винограду використовують як біологічні, так і хімічні засоби захисту. До біологічних препаратів належать Гаупсин, Триходермін, Актофіт, Лепітоцид і інші.
«Я випробував різні препарати. Багато з них показали себе цілком гідно. Незважаючи на те, що ці препарати добре працюють і не шкідливі для людини і комах, на жаль, вони ще мають один недолік – необхідність оброблень щотижня, а також після кожного дощу. А це економічно невигідно (велика вартість препаратів) і складно щодо трудовитрат за наявності не одного, а сотні або тисячі кущів», – зауважив він.
Для себе селекціонер обрав хімічні засоби захисту, але використовує їх у розумних межах і нормах. Наприклад, сучасні сорти винограду обробляє 3–4 рази за сезон.
«Хімічних препаратів дуже багато, і список змінюється з року в рік. Одні з них забороняють, з’являються нові. Процес цей нескінченний. Головне — розумно і зважено підходити до вибору препаратів і застосовувати їх за мінімальною схемою оброблення», – наголошує виноградар.
Читайте також: Виноградарство в центрі України має використовувати морозостійкі сорти