Овочі-Ягоди-Сад

Інфекційному усиханню винограду запобігають безштамбовим формуванням 

Інфекційному усиханню винограду запобігають безштамбовим формуванням 

Інфекційне усихання суттєво знижує кількість і якість урожаю, спричиняє загибель рослин та зріджує насадження. Щоб запобігти хворобі, треба вибирати оздоровлений садивний матеріал й безштамбове формування кущів.

Таку пораду в статті в журналі «Садівництво по-українськи» дає Людмила Баранець, кандидатка сільськогосподарських наук, співробітниця Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова».

«Сьогодні проблема інфекційного усихання виноградних кущів актуальна й має економічне значення для промислового виноградарства. Ураження спостережене в усіх обстежених сортів винограду — стійких немає. Інфекційне усихання поширене в усіх зонах виноградарства. Як і бактеріальний рак та вірусні хвороби, воно є однією із серйозних загроз для насаджень. Економічна шкода від інфекційного усихання значна, оскільки воно суттєво знижує кількість і якість урожаю, викликає загибель рослин, насадження зріджуються. Речовини, які виділяють гриби-збудники інфекційного усихання, токсичні для виноградної рослини», – зазначила вона.

Дослідниця підкреслила, що внаслідок токсикозу урожай знижується на 20−30%, за сильнішого пошкодження багаторічних частин куща — на 50 і більше, за ураження усієї судинної системи штамбів втрати перевищують 90%.

Читайте також: Вчені розповіли про закладання високопродуктивного виноградника