Точка зору

Хворобі винограду легше запобігти, ніж потім лікувати

Анатолій Бачинський
виноградар-селекціонер, Київська обл.

Якщо вчасно не зупинити зараження, то поширення хвороби набуває лавиноподібний процес і стає критичним для вашого винограднику. Уражені хворобами кущі не розвиваються, слабо ростуть і плодоносять, погано переносять зимовий час.

Хворобі легше запобігти, ніж потім лікувати. Тому виноградарі повинні знати основні симптоми хвороб, розрізняти їх, застосовувати правильні засоби захисту.

Для боротьби зі шкідниками й хворобами винограду використовують як біологічні, так і хімічні засоби захисту. До біологічних препаратів належать Гаупсин, Триходермін, Актофіт, Лепітоцид і інші. Я випробував різні препарати. Багато з них показали себе цілком гідно. Незважаючи на те, що ці препарати добре працюють і не шкідливі для людини і комах, на жаль, вони ще мають один недолік — необхідність оброблень щотижня, а також після кожного дощу. А це економічно невигідно (велика вартість препаратів) і складно щодо трудовитрат за наявності не одного, а сотні або тисячі кущів.

Набагато ефективніше й вигідніше застосовувати хімічні засоби захисту. Застосовують хімічні препарати з профілактичною метою або для боротьби з наявними шкідниками, збудниками хвороб рослин і бур’янами для збереження і збільшення врожаю, поліпшення якості продукції.

Я зробив свій вибір на користь хімічних препаратів, але в розумних межах і нормах. Тому необхідним і цілком достатнім в більшості випадків, вважаю, кількість оброблень сучасних сортів винограду в межах 3–4.

Хімічних препаратів дуже багато, і список змінюється з року в рік. Одні з них забороняють, з’являються нові. Процес цей нескінченний. Головне — розумно і зважено підходити до вибору препаратів і застосовувати їх за мінімальною схемою оброблення.

При цьому не забувайте про звикання хвороб і шкідників до використання з року в рік одних і тих же препаратів. Слід чергувати контактні препарати з системними, а також робити не більше двох оброблень одним препаратом поспіль.

Існують також препарати для вкорінення, стимулятори росту й поліпшення зав’язі, підживлення мікроелементами тощо. Придбання якісних пестицидів — основа ефективного захисту винограднику. У зв’язку з широким розповсюдженням підроблень слід купувати засоби захисту рослин тільки в спеціалізованих магазинах і бажано у великих упаковках. Ні в якому разі не купуйте препарати на ринку у випадкових продавців.